FAQ - vanliga frågor
-
Hur funkar era kurser?
Vi träffas en gång i veckan 1,5h i zoom i små grupper med max. 8 personer. Varje vecka jobbar vi vidare i boken eller med eget material. Timmen är en mix av att lyssna, lära sig ny grammatik eller språkstruktur, hörövningar, skrivövningar och dialoger både i gruppen och i par i break out rooms. Det ges uppgifter och läxor att jobba igenom till den kommande veckan och det ges också tillräckligt med utrymme för frågor och uttalsträning, tips och trix.:)
-
Vad behöver jag för att vara med?
Först boka en plats i tid eftersom kurserna blir uppbokade snabbt! Sedan behöver du en dator med kamera och tillräckligt starkt wifi. Dessutom rekommenderar vi att du reserverar ytterligare 1 - 2 timmar i veckan för att repetera och göra läxorna du fick. Du kan också köpa läroboken innan kursstart om du känner att du vill ha ditt eget material hemma i pappersformat. Sedan är det bara att köra!:)
-
Hur länge går kurserna?
Varje kursrunda går 10 veckor. Vi har påsklov, sommarlov och jullov. Alla tider och kursplanen hittar du här: Kursplan 2024
-
Jag är lite orolig att jag inte kommer att hänga med i kursen för att jag är för gammal/ för ung/ har små barn hemma/ inte kan med datorn så bra/ får tunghäfta ibland /aldrig har lärt mig ett nytt språk / är för blyg/ eller har något annat hinder. Vad rekommenderar ni mig?
Vi tror att alla kan lära sig svenska. Efter många års erfarenheter med elever mellan 15 år och 79 år från världens alla hörn med olika förutsättningar så är vi övertygade om att även du kommer att klara det. Om du känner dig osäker i en grupp kan du alltid boka privatlektioner först där du kan jobba dig fram individuellt i ditt eget tempo med stöd av läraren.
-
Hur anmäler jag mig?
-
Jag har inga förkunskaper. Kan jag börja hos Maria Snäll även om jag inte kan någon svenska alls och aldrig har tagit någon kurs?
Ja, självklart kan du det. Vi rekommenderar dig att ta nybörjarkursen som alltid går på lördagar. Där lär du dig språket och uttalet rätt från början på ett kul och motiverande sätt med mycket interaktion.
-
Jag har inga förkunskaper och behöver ta ett språkexamen för mitt arbets- eller uppehållstillstånd i Sverige eller Finland (B2/C1 nivå). Hur ska jag göra på snabbaste sätt och hur lång tid tar det?
Vi rekommenderar dig att starta med nybörjarkursen som alltid går på lördagar. Sedan kan du gå igenom kurserna nivå för nivå. Du är redo att börja träna inför och sedan ta testet inom ungefär ett år. Vill du gå snabbare fram kan du alltid komplettera och boka till privatlektioner.
-
Jag har redan förkunskaper och kan uttrycka mig på svenska men känner att jag behöver lära mig mer grammatik. Vilken kurs ska jag ta?
Om du är osäker på din nuvarande språknivå och kanske har lärt dig svenska autodidakt så rekommenderar vi alltid att du bokar ett videosamtal på 15 minuter med oss för att kunna rådgiva dig personligen vilken kurs som passar bäst just till dig.
-
Jag har redan tränat svenska hemma med en språkapp och kan en hel del ord. Vilken kurs ska jag ta?
Om du aldrig har pratat svenska eller tränat på att bilda hela meningar så rekommenderar vi dig att börja med nybörjarkursen. Är du osäker på din nivå? Boka en tid.
-
Jag kan redan svenska och vistades i Sverige en tid (t.ex. Erasmus, studier, jobb) och är nu orolig för att glömma allt jag lärt mig. För att hålla kunskaperna vid liv behöver jag prata mer igen. Vad rekommenderar ni mig?
Vi rekommenderar dig en av konversationskurserna eller att vara med i Fikaklubben från och med april 2024. Här är du i gott sällskap och förutom att det blir mycket språklig interaktion på svenska så lär du dig varje vecka något nytt om det svenska språket och utvecklar det vidare. Dessutom kan du ställa frågor och utbyta erfarenheter i ett tryggt rum.
-
Vad är skillnaden mellan B1 / B2 konversation och “Fikaklubben”?
I B1/ B2 konversationskursen ligger fokus fortfarande på läromedlet som röd tråd även om andelen dialoger är högre. Deltagarna får återkoppling på uttal och användning av språket och uppgifterna som gjordes. Grammatik, glosor och struktur förklaras. Det finns också läxor och övningar från vecka till vecka. I Fikaklubben ligger fokus på utbyte, fri dialog och kommunikation mellan kursdeltagarna genom inspiration av ett nytt ämne varje vecka.
-
Jag såg på webbsidan att ni erbjuder språkresor till Sverige. Hur kan jag anmäla mig?
Språkresan är ett perfekt sätt att snabbt och intensivt öka på sina svenskkunskaper. Skriv till oss och vi skickar dig all information du behöver om årets språkresa. Titta gärna på fotona från språkresorna vi redan gjort här.
Välkommen att följa med till Sverige!
-
Jag bor redan i Sverige sedan en tid (eller har ett sommarställe) och kan redan en del svenska. Tyvärr har jag ändå nästan aldrig chansen att träna svenskan där jag bor. Kan ni hjälpa mig?
Många av våra elever är i den här situationen eftersom grannar och arbetskamrater bara pratar engelska eller ett annat språk. Därför saknas möjligheten att öva svenska i vardags- eller jobbsituationer. Vi rekommenderar dig att skriva in dig i en kurs på din nivå (t.ex. A2). Här kommer du att lära dig svenska och dess struktur och grammatik men också öva relevanta vardags- och jobbsituationer. Förutom det kommer du träffa likasinnade och du kan träna svenska i ett tryggt rum.
Om du redan har konversationsnivå men saknar språkligt utbyte på svenska kan vi också varmt rekommendera “Fikaklubben” där du har mer möjligheter till personligt utbyte och samtal med de andra i gruppen.